Dietou proti CHOPN?

Kolikrát už posloužily kohorty z Nurses‘ Health Study a Health Professionals Follow-up Study – tentokrát se zkoumal vztah mezi tzv. Alternate Healthy Eating Index 2010 (AHEI-2010) a novými případy CHOPN. AHEI-2010 popisuje podíl zdravých a nezdravých potravin v jídelníčku – hodnota indexu se zvyšuje s větším příjmem celozrnné mouky, polynenasycených mastných kyselin, ořechů nebo omega-3 tuků, naopak se snižuje s příjmem červeného masa, bílé mouky, cukru a slazených nápojů.

Vyšší skóre bylo spojeno s méně častým výskytem nově diagnostikované CHOPN. Ve skupině s nejzdravějším stravováním bylo riziko menší asi o třetinu ve srovnání se skupinou s nejhorší dietou. Platilo to pro kuřáky stávající i bývalé. Zajímavé je, že mezi novými případy CHOPN bylo dvakrát více žen, ovšem také mezi současnými kuřáky byl žen dvojnásobek. Mezi výskytem astmatu a dietou žádný vztah nalezen nebyl.

 

Varraso R, Chiuve SE et al. Alternate healthy eating index 2010 and risk of chronic obstructive pulmonary disease among US women and men: prospective study. BMJ 2015; 350: h286